Yoga & Meditatie retraite

Vanuit ontspanning lukt alles beter wat je doet

 Yoga is een effectieve methode om lichaam en geest te bewegen en te ontspannen. Het brengt balans tussen inspanning en ontspanning, tussen doen en zijn. Yoga brengt lichaam en geest bij elkaar.

Yoga is méér dan alleen maar rekken en strekken. Van oudsher zijn meditatie en de adembeweging een integraal onderdeel van yoga. Het bijzondere van yoga is dat het in de loop der tijd is uitgekristalliseerd tot een allesomvattend systeem dat doorwerkt op fysiek, mentaal/psychisch, spiritueel en energetisch niveau. Het schept ruimte in lichaam en geest.

 

Yoga als kunst van bewegen

Het lichaam in een bepaalde houding plaatsen werkt door op fysiek, mentaal en energetisch niveau. Wanneer je dit gevarieerd doet, komen alle lichaamsdelen, lichaamsfuncties en energiebanen aan bod. Je bent in contact met je lichaam. Je brengt iets in beweging. Wanneer vastgezette spanning oplost, kan de levensenergie weer vrij stromen. Het lichaam voelt lichter en ruimer.

 

Yoga als kunst van ontspannen

Door de oefening met aandacht te doen ben je in het moment en laat je de dagelijkse beslommeringen voor wat ze zijn. Dit geeft rust in het hoofd. Dat ontspant. Je eigen houding en de adem staan hierbij centraal. Het is een overgave aan niets willen (bereiken). Je hoeft niets te bewijzen. Kan je in de houding ontspannen zijn. Dat geeft ruimte om dichter bij jezelf te komen. 

 

Meditatie

Mediteren kent vele vormen. Aanvankelijk geeft het rust in het hoofd, dat verfrist de geest. Vervolgens brengt het je steeds een stapje dichter bij jezelf. Door de aandacht naar binnen te brengen, stil te zijn en waar te nemen, ontdek je wat er echt toe doet. In de stilte kunnen nieuwe inzichten zich ontvouwen. Regelmatig mediteren brengt je steeds dieper in je binnenwereld en daar valt heel veel te ont-dekken.

 

Ontdek de kracht van stilte

Stilte is niet de afwezigheid van geluid. Stilte is je niet laten afleiden door lawaai. Het lawaai in je hoofd dat continue aandacht vraagt. Het lawaai dat je weghoudt van je binnenwereld. Door volledige ontspanning creëer je een toestand waarin er steeds meer ruimte tussen gedachten komt. In de stilte krijgt de ziel de gelegenheid te spreken. Tot ook de ziel ophoudt met spreken. Dan kom je bij de essentie van zijn, van Bewust Zijn. 

 

Hoe ziet een yoga-meditatie retraite eruit?

Je kunt dagelijks drie yogalessen volgen waarin ook aandacht wordt besteed aan meditatie en de adembeweging. Daarnaast maken we een of meerdere stiltewandelingen. Dit kun je ook individueel doen, er zijn verschillende mooie wandelroutes beschikbaar. 

Je hebt ook tijd voor jezelf. De middagen kun je naar eigen inzicht doorbrengen. Er is een groot terrein met verschillende fijne plekjes om je terug trekken. Of je trekt er op uit om de mooie streek te ontdekken. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Kleine groepen hebben de voorkeur, dat past het beste op deze idyllische plek. Bovendien is het leven van alledag al druk genoeg. Het minimum aantal deelnemers is 4 en het maximum aantal deelnemers is 8-10 personen. 

Deze yoga & meditatie retraite is met name geschikt voor degene die verstilling en verdieping zoekt (in de eigen yoga en meditatie beoefening).