Vers van ’t veld

In deze rubriek schrijven we over hetgeen er zoal op ons terrein groeit en bloeit. Na de oogst zullen we lekkere recepten met de producten die we hebben geoogst delen 🙂

Het terrein omvat ongeveer 1,4 hectare waarvan een groot deel uit naaldbomen bestaat. Verder is er een weide en over het terrein verspreid staan fruitbomen, tamme kastanjes, walnoten, vlierbessen, berken, eiken en meer soorten bomen, heesters, planten en (akker)bloemen.

Het hele terrein heeft te lijden gehad onder achterstallig onderhoud. Langzaam maar zeker brengen we er weer structuur in aan. Tot onze grote verrassing ontdekten we een veldje met een intiem en besloten karakter. De ingang was volledig overwoekerd zodat het in eerste instantie niet opviel. Het grenst aan een bos en is omringd door heel veel groen. Er staan een paar fruitbomen en tamme kastanjes. Het is er heerlijk vertoeven!

De moestuin wordt in ere hersteld. We willen dolgraag op natuurlijke wijze groenten en kruiden verbouwen. Aangezien we beginners op het gebied van (moes)tuineren zijn, wordt het een spannende ontdekkingsreis. Vol enthousiasme storten we ons in dit nieuwe avontuur! 

Twee jaar geleden zijn we alvast begonnen met composteren. Afgelopen najaar hebben we de eerste bedden aangelegd, de grond was toen goed te bewerken. Zodra het weer warmer wordt, is de grond veel te hard en kom je er nauwelijks doorheen. Vervolgens zijn de bedden met stro bedekt om de groei van onkruid tegen te gaan.

We maken een natuurlijke omheining om te voorkomen dat de reeën en wilde zwijnen alles opeten. In deze streek is er een overvloed aan voedsel voor de wilde dieren en er ligt genoeg fruit om van te snoepen. De palen komen van een houtboer uit een naburig dorp en de takken waar we mee vlechten is het snoei afval van hazelaars, die hebben meestal mooie rechte stammen en takken. 

En nu is de tijd aangebroken om voor te zaaien. Dat doen we in lege wc rollen. Als de zaden kiemen dan kunnen de plantjes met wc rol en al de grond in. Het karton lost vanzelf op en de planten kunnen ongehinderd wortelen. Geen gepruts om de jonge plantjes los te maken en bovendien scheelt het plastic potten. Deze fantastische tip heb ik een paar jaar geleden ergens gelezen en dat komt nu goed van pas.

De moestuin heeft een oppervlakte van ongeveer 169 m2 en we beginnen rustig aan met vier bedden. Eens kijken hoe dat zich ontwikkelt… We hebben (bio zaden) prei, aubergine en snijbiet. In mei-juni komt daar nog winterwortel, rode biet, stamslaboon, basilicum en koriander bij.

Vers van ’t veld