Omgeving

Centre du Silence ligt even buiten de gemeenschap Vigoulant, in het departement Indre, op de grens met de departementen Creuse en Cher. Indre en Cher behoren tegenwoordig tot de regio Centre-Val de Loire, maar de streek is nog steeds bekend als le Berry.

Eten & drinken

Boodschappen

Op steenworp afstand liggen Sainte Sévère en la Châtre. Hier kunt u terecht voor de dagelijkse boodschappen, de weekmarkt met verse lokale producten en andere voorzieningen zoals banken, postkantoor.

Uit eten

Geen zin om zelf te koken? In de nabije omgeving zijn meerdere restaurants waar je heerlijk kunt lunchen en dineren. Ook op het platteland van Frankrijk zijn er steeds meer restaurants waar je een heerlijke vegetarische schotel kunt bestellen. Informeer gerust naar onze ervaringen.

Sainte Sévère

Dit dorp telt zo’n 900 inwoners en kent twee belangrijke gebeurtenissen.

In de 13e eeuw was Ste Sévère een belangrijke citadel in de Berry. In de Honderdjarige Oorlog werd het door de Engelsen veroverd en in 1372 bevrijd door Duguesclin, opperbevelhebber van het Franse leger.

In 1947 leefde het dorp weer op omdat Jacques Tati er de film Jour de Fête heeft opgenomen, een komedie over een postbode op het Franse platteland. De film ontving verschillende prijzen en is te zien in het gelijknamige museum.

La Châtre

Stad van kunst en ambacht. Een middeleeuws stadje dat is ontstaan uit een Romeinse nederzetting, Castra. Na eeuwenlange tegenslag bloeide het vanaf de 14 eeuw op door de opkomst van de handel. Dit zie je terug in de vele historische panden en de mooie architectuur. Het is de moeite waard om de historische route te wandelen, verkrijgbaar bij de Office de Tourisme (VVV).

Bovendien was deze plaats geliefd bij George Sand, een bekende schrijfster en feministe avant la lettre. Het landgoed, Nohant, waar zij woonde ligt op steenworp afstand van la Châtre en is open voor publiek.

Elke zaterdagochtend is er markt met veel verse (streek)producten. Lekker slenteren over de markt en na afloop neerstrijken op een terrasje.

Natuur

De flora en fauna is formidabel

De omgeving kent een verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen waarvan er vele soorten in het wild groeien zoals weegbree, longkruid, vingerhoedskruid, aronskelk. De dieren leven in hun natuurlijke habitat. Van buizerds, kiekendieven, uilen en vlinders tot reeën, hazen, wilde zwijnen, dassen, vossen, et cetera.

Landweggetjes slingeren door het heuvelachtige coulisselandschap. Zand- en bospaden voeren de wandelaar door bosschages en langs velden waar men dan weer eens zonnebloemen, koolzaad, graan of linzen treft en dan weer weides met Charolaise en Limousin runderen die het hele jaar buiten leven. De meren en meanderende beekjes maken het plaatje compleet.

Verder zijn er verschillende natuurgebieden. Kortom, je kunt eindeloos genieten…

Zie jij jezelf hier al wandelen?

Cultuur

Le Berry

Le Berry biedt naast een kalme en vredige natuur ook kastelen, kerken, kapelletjes, charmante dorpen, musea, (klassieke)muziek concerten, tuinen, wijngaarden, streekmarkten, brocantes en golf courses.

En na afloop terugkeren naar de kalme natuur…