Lichtjesavond & van oud naar nieuw

Nieuwe inzichten, nieuwe plannen

December is van oudsher een periode waarin men terugblikt op het afgelopen jaar en zegeningen telt en plannen maakt voor het nieuwe jaar. Een waardevolle traditie die we graag in ere houden. We hebben twee bijzondere retraites die beide in het teken staan van inspiratie en inzicht, van verstilling en verdieping.

 

Lichtjesavond

Op 21 december vieren we de winter zonnewende. Het is de kortste en donkerste dag van het jaar. Vanaf deze dag gaan de dagen weer lengen, het licht overwint het van de duisternis. De energie die zich diep in de aarde heeft teruggetrokken gaat weer omhoog richting het licht. De natuur maakt zich gereed voor de lente, voor het nieuwe leven. In mijn yogastudio in Nederland was het traditie om op of rond 21 december met Lichtjesavond stil te staan bij jezelf en de wereld om je heen. Elk jaar was het weer een bijzondere avond. Deze traditie zetten we in Frankrijk voort.

 

Van oud naar nieuw

De dagen na Kerst zijn van oudsher een periode van bezinning. In vroeger tijden nam men twaalf dagen de tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar en zich gereed te maken voor het nieuwe jaar. Men maakte de balans op, telde de zegeningen en trof voorbereidingen voor het nieuwe jaar. In de retraite laten we op 31 december met een mooi ritueel het oude gaan en verwelkomen we het nieuwe. Met een ritueel kun je uiting geven aan emoties. Ze geven hoop en helpen je bij het verwerken van verdriet, geven moed bij angst, vertrouwen bij onzekerheid en dragen bij aan (het verhogen van) vreugde. 

 

Hoe zien deze retraites eruit?

In beide retraites staan we stil bij het afgelopen jaar. Wat wil je achter (je) laten en wat neem je mee naar het nieuwe jaar? Wat wil je aandacht geven, waar wil je aan werken?

Met milde yoga oefeningen kun je spanning van je af laten glijden, met meditatie breng je de aandacht naar binnen en kun je zien wat voor jou belangrijk is. December is altijd een periode geweest waarin de balans wordt opgemaakt. In lang vervlogen tijden keek men naar de hoeveelheid die men geoogst had. Vandaag de dag zoeken we een antwoord op de vraag ‘wat laat je voor wat het is en wat wil je aandacht geven?’ Zoals men zaait zo zal men oogsten, aldus een bekend spreekwoord.

In beide retraites zoeken we verstilling en verdieping. Rust en ruimte om waar te nemen, om te ontdekken, om inspiratie op te doen, om … ? Je mag er zelf invulling aan geven.